Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

17. sz. Tájékoztató levél

2012.01.25

17. sz. TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL

2012. január 25.


Tisztelt Klubvezetők és Nyugdíjas Társak!

                        
Az elnökség és a magam nevében köszönetemet fejezem ki a kistérségi vezetőknek, a klubvezetőknek, az ő munkájukat segítőknek, a nyugdíjas közösséget szolgálóknak az időt és fáradságot nem kímélő színvonalas munkáért.

I.  Szövetségünk életében 2011-es év a minőségi előrehaladásnak, a kapcsolatok kiszélesítésének az éve volt. Az elmúlt esztendő fontosabb eseményei a következők:

1) A Törekvés Művelődési Központban 2011. február 26-án újabb nagy sikert aratva rendeztük meg a VI. Országos Civil Farsangi Bálunkat. A felejthetetlenül vidám, jó hangulatot fényképeken is megörökítettük, amelyek megtekinthetők az Interneten lévő  www.vnykosz.eoldal.hu című honlapunkon a „Képgalériában”.

2) Országos Szövetségünk a Civil Összefogás Fórummal, a Keresztény értelmiségiek Országos Szövetségével, a Rákóczi Szövetséggel, a Munkástanácsok Országos Szövetségével és a Magyar-Lengyel Pilsudski Történeti Társasággal összefogva egyik főszervezője volt a 2011. március 22-24-i Magyar-Lengyel Barátság Express-vonatnak. E vonaton utazó 500 fő közül nyolcvanan képviselték Szövetségünket. A felejthetetlen élmény az ott jártaknak felidézhető, a klubtagoknak, a családtagoknak, a rokonoknak megtekinthető honlapunk „Képgalériájában” és „Dokumentumokban”. (Megjegyzem, hogy a Duna World TV eddig több mint hétszer mutatta be a filmet, amely erről a három napról szól.)

3) 2011 a CSALÁD ÉVE és az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPA ÉVE volt, de számunkra még két jeles évforduló is esett erre az esztendőre:
•    Tíz éve indítottuk el a „Nagyszülők az Unokákért – Unokák a Nagyszülőkért” kétgenerációs kiemelt országos programunkat.
•    A 100 éves jubileumát ünneplő Vasutas Sport Club (BVSC) tiszteletére 2011. június 18-án megrendeztük az I. Országos Civil Háromgenerációs Kulturális- és Sportfesztivált mintegy 900 fő részvételével. Itt került átadásra Szövetségünk „Arany-plakett” kitüntetése Szemők Béla nyugalmazott MÁV általános vezérigazgató-helyettesnek, valamint Szentpáli Gábornak, a BVSC ügyvezető elnökének. (A fesztiválon készült fényképek és videofilm honlapunkon a Képgalériában és a Videógalériában tekinthetők meg.) E fesztiválon tanúbizonyságot tettünk a vasutas múltnak, a generációk közötti összefogásnak, a család tekintélyének – mint az ország és a nemzet alapját alkotó legkisebb egységnek – a fontosságáról, az önként vállalt tevékenységről, a népi és a nemzeti hagyományoknak a bemutatásáról és az unokáknak való átörökítéséről.

4) A vasutasnapi ünnepségünkön eredményes tevékenységük elismeréseként többen részesültek kitüntetésben, elismerésben és tárgyjutalomban. MÁV Vezérigazgatói Dicséretet kapott Borsi Sándorné elnökhelyettes és egyben az üdülési munkabizottság vezetője, valamint Ficsor Joachimné, az elnökség tagja, az egészségügyi munkabizottság vezetője. Oklevél kitüntetésben is számosan részesültek. Ez úton is mindnyájatoknak megköszönöm a nyugdíjasok iránti elhivatottságot, fáradságot nem kímélő, színvonalas munkát.

5) Országos Szövetségünk alapító tagja lett a kárpát-medencei Civil Együttműködési Tanácskozásnak (CET). Szövetségünk elnökét pedig tagjává választották a CET „Egyházi- és civil kapcsolatok, családsegítés és szociális tevékenység” elnevezésű munkacsoportnak. Kidolgoztuk a CET alapszabály-tervezetét, amelyet a Parlament felsőházi termében a 450 jelenlévő küldött egyhangúan elfogadta 2011. december 9-én.   

6) Bulgáriai Fekete-tenger partján fekvő Ravda üdülőfaluban felvettük a kapcsolatot a település önkormányzatával, nyugdíjasklubjával, valamint egy vendégházzal, ahol kedvező megállapodásra jutottunk nyugdíjas-csoportjaink üdültetésével kapcsolatban.

7) Elnökségünk, valamint a Mezőtúr és Környéke Kistérségi Civil Társulás küldöttsége október 8-án, a szerbiai Vajdaságban, Törökbecsén, a város Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületével közösen megkoszorúztuk Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú honvéd tábornok mellszobrát, október 9-én Torda községben hagyományőrző kukorica-fesztiválon voltunk.

8) Részt vettünk „Az idősödő társadalmak kihívásai a visegrádi országokban” címmel megtartott kétnapos konferencián a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központjában. Az ott elhangzottak megerősítették Országos Szövetségünknek a generációk közötti ellentétek oldására irányuló erőfeszítéseit, a két- és háromgenerációs országos programjaink létének nagy szükségességét.

II.  2012-ben is kiemelt szerepet kap nyugdíjasaink gyógy-üdültetése, valamint a generációs szociális- és gyógy-üdültetés.

Dombóvár – Gunar-fürdő
1) Hotel Európa***

A nagy alapterületű, légkondicionált szobákhoz szagelszívós, zuhanyozós fürdőszoba tartozik WC-vel, hajszárítóval. A szobákban kábel-tv, telefon, internetes csatlakozás, széf, hűtőszekrény áll rendelkezésre. A szállodának zárt gépkocsi-parkolója van. Az alábbi árak félpanziós (reggeli és vacsora) étkezést foglalnak magukban.
a) Akciós szezon: január 1-től április 30-ig és október 1-től december 23-ig
                                    32.500 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
b) Elő- és utószezon: április 30-től július 6-ig és augusztus 20-tól október 1-ig
                                    37.750 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
c) Főszezon: július 6-tól augusztus 20-ig
                                    47.000 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
2) Nyaralóházak és apartmanok: (reggelivel és vacsorával, zárt parkolási lehetőséggel, kerti bútorokkal, felszerelt konyhával)

a) Elő- és utószezon: április 30-tól július 6-ig és augusztus 20-tól október 1-ig
                                     32.500 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
b) Főszezon: július 6-tól augusztus 20-ig
                                     37.550 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
3) „Nagyszülő-Unoka” üdültetés a Hotel Európában*** (reggelivel és vacsorával, 2 nagyszülő és 2 unoka részére)
a) Akciós szezon: január 1-től április 30-ig és október október 1-től december 23-ig
                                      96.500 Ft/7éjszaka, 8nap
b) Elő- és utószezon: április 30-tól július 6-ig és augusztus 20-tól október 1-ig
                                      112.000 Ft/7éjszaka, 8nap
4) „Nagyszülő-Unoka” üdültetés nyaralóházakban és apartmanokban (reggelivel és vacsorával, 2 nagyszülő és 2 unoka részére)
Elő- és utószezon: április 30-tól július 6-ig és augusztus 20-tól október 1-ig
                                        96.500 Ft/7éjszaka, 8nap
5) Kiránduló csoportok elhelyezése az apartman-parkban, elő- és utószezonban:
szállás reggelivel és vacsorával  4.000 Ft/fő/éjszaka.

Orosháza – Gyopáros-fürdő: Napsugár Hotel
A szállodából fűtött folyosón lehet átmenni az orvosi rendelőbe és a gyógyfürdőbe.
Nyugdíjas-csoportjaink részére az árak a szállást és félpanziós (reggeli és vacsora) ellátást foglalják magukban.
1)    február 1-től március 31-ig:              37.600 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
2)    április 1-től május 31-ig:                   39.700 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
3)    június 1-től június 30-ig:                   51.200 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
4)    július 1-től augusztus 31-ig:              52.300 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
5)    szeptember 1-től szeptember 30-ig:  51.200 Ft/fő/7éjszaka, 8nap
6)    október1-től október 31-ig:               39.700 Ft/fő/7éjszaka, 8nap   
7)    november 1-től december 15-ig:       37.600 Ft/fő/7éjszaka, 8nap

III. Információk az Erzsébet-programról

A Kormány döntése szerint útjára indul az Erzsébet-program, azaz a szociális üdültetés új rendszere. Az Erzsébet-program keretében a Magyar Nemzeti Alapítvány (MNÜA) meghirdette a 2011. évi szociális célú üdültetési pályázatot:
•    „Feltöltődés”  Nyugdíjasok részére
•    „Vár a pihenés”   Fogyatékossággal élő személyek részére
•    „Élmény együtt”   Nagycsaládosok részére
•    „Pihenő gondoskodás”  Szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények       
      munkavállalói részére
Országos Szövetségünk elnöke az MNÜA Kuratóriumával történt megbeszélés alapján a nyugdíjasok részére csoportosan intézi, a pályázati adatlapokat és mellékleteket begyűjti, majd ezeket és az adatlapokról készített kimutatást levél kíséretében megküldi az MNÜÁ-nak. A nyertes pályázatok visszaigazolását követően a VNYKOSZ a nyertes pályázótól és támogató szervezetektől beszedi az önrészt, és egy összegben átutalja az MNÜA bankszámlájára.
A névre szólóan kinyomtatott utalványokat átvesszük a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól (MNÜA), majd a klubvezetők közreműködésével – az átvétel aláírással történő igazolása ellenében – átadásra kerülnek a névre szóló üdülési utalványok a tulajdonosoknak.

Kik pályázhatnak a „Feltöltődés” elnevezésű üdülési utalványokra?
•    Azok a belföldi illetőségű, 60. életévüket betöltött személyek, akik öregségi nyugellátásban részesülnek, és a havi teljes összegű nyugdíjuk nem haladja meg a 85.000 forintot, és más, adóköteles jövedelemmel nem rendelkeznek.
•    A 2011. évi pályázat keretében csak azon személyek részesülhetnek támogatásban, akik 2010. évben nem kaptak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól szociális célú üdülési támogatást (üdülési csekket).
A támogatás összege:
a „Feltöltődés” pályázat elnyerése esetén az Alapítvány 40.000 Ft értékű üdülési szolgáltatást biztosít 10.000 Ft önrész megfizetése mellett.  
A pályázás módja: Ki kell tölteni az „Erzsébet-program” 2011 pályázati adatlapot, majd fénymásolatban mellékelni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) által küldött 2011. évi havi nyugellátás megállapítását tartalmazó igazolás fénymásolatát. (Megjegyzem, hogy a 2011-es évközi nyugdíjemelésekkel nem kell foglalkozni.)

Kérem a klubvezetőket, hogy a kitöltött adatlapokat és mellékleteit a kimutatással együtt legkésőbb február 14-ig juttassák el a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének. A később beérkező pályázatokkal nem áll módunkban foglalkozni. Kérem továbbá a klubvezetőket és az üdültetési megbízottakat, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák a nyugdíjasokat, és nyújtsanak segítséget
   a pályázati adatlapok kitöltéséhez.

IV. Kirándulási lehetőségek
Az alábbiakban adjuk közre a természetjáró munkabizottság vezetőjének, Terbe Józsefnének  kirándulási ajánlatait.
Egy napos kirándulások
1) Dévény (fürdés) – Eger – Szépasszonyvölgye
2) Szekszárd – Baja (városnéző kisvonat 500 ft/fő) – Kalocsa
3) Tatabánya: Bányász Skanzen, Turul-szobor, Szelim-barlang, kilátó. Tata: Geológiai
Múzeum, Kálvária-domb.   
4) Ajánlatok Nemzeti Parkjaink, valamint természetvédelmi területeink megtekintésére (bármelyiket külön-külön is érdemes megnézni).
•    Aggteleki Nemzeti Park (telefon: 06-48-506-000): oktatóközpont, tanösvény, barlangtúrák                           
•    Balaton-felvidéki Nemzeti Park (telefon: 06-87-555-291): Balatonfüred – Monoszló – Salföld – Tapolcai Tavas-barlang
•    Bükki Nemzeti Park (telefon: 06-36-411-581): Felsőtárkány – Szalajkavölgy – Szilvásvárad – Eger – Lillafüred – Ipolytarnóci Ősmaradványok – Hollókő
•    Duna–Dráva Nemzeti Park (telefon: 06-72-517-200): Gemenc – Nyéki Holt-Dunaág – Mohács – Barcs (hajókázás, lovas kocsival a Barcsi borókásban) – Babócsa – Kölked – Pintér-kert, Arborétum – Tettye, mésztufa-barlang, Abaligeti-barlang
•    Duna–Ipoly Nemzeti Park (telefon: 06-1-391-4610): Börzsöny – Szentendre – Ócsa (Bazilika, tájház, néprajzi gyűjtemény, babakiállítás, tanösvény az ócsai lápvidéken, híres ócsai pincesor)
•    Fertő–Hanság Nemzeti Park (telefon: 06-99-537-620): Sopron – Fertőrákos (csónakázás a Fertő-tavon) – Sarród (Kócsagvár) – Nyárliget
•    Hortobágyi Nemzeti Park (telefon: 06-52-589-321): Látogatóközpont, Hortobágy, Halas-tavi Kisvasút, Vadas-park, Hortobágy-Malomház – Poroszló, Tisza-tó
•    Kiskunsági Nemzeti Park (telefon: 06-76-482-611): Kecskemét – Bugac-puszta (Pásztormúzeum)
•    Körös–Maros Nemzeti Park (telefon:06-66-311-658): Dévaványa – Ecsegi Puszták – Réthely (a túzokok természetes élőhelye) – Szarvas (arborétum, hajókázás)
•    Őrségi Nemzeti Park (telefon: 06-94-548-034): Őriszentpéter – Szalafő – Pityerszer – Velemér – Magyarszombatfa – Kercaszomor – Kőszeg
5) Szada (Székely Bertalan Múzeum) – Veresegyház (Medveotthon) – Vácrátót (Arborétum)
6) Budapest – Gödöllő (Királyi kastély /30 szoba/, Erzsébet-park, Királyi váróterem) – Aszód –
    Tura (Schossberger-kastély)
7) Budapest: Nyugati pu. – Királyi váróterem; a Divatcsarnok helyén épült Párizsi Nagyáruház-
    ban, a Book Café-ban, Lotz-terem és kiállítás; Liszt Múzeum a régi Zeneakadémián (VI. ker.
    Vörösmarty u. 35.), Vajdahunyad-vár
8) Budapest – Ráckeve (Szavoyai kastély, Árpád Múzeum, a Városházán „Csónakospiac”,
    Hajómalom) – Dömsöd (Petőfi Múzeum, Hajós-kripta, Petőfi-fa a Duna-parton) – Rácalmás
    (Ófalu: Jankovich-kúria, Teleszky-kúria) – Ercsi (Eötvös Múzeum, római katolikus templom)
9) Esztergom: városnézés kisvonattal, Bazilika, Kincstár, Keresztény Múzeum, királyi vár,
    látogatás a Suzuki gyárban
10) Nádasladány (Nádasdi kastély) – Dég (Festetics kastély, Holland-ház) – Ozora (Pipóvár,
      templom) – Simontornya (vár)
11) Miskolc (városnézés, Avas, belváros) – Diósgyőr (királyi vár) – Lillafüred (Palotaszálló) –
      Felsőhámor – Miskolctapolca
12) Mátrai kirándulás: Gyöngyös – Mátrafüred – Sástó – Mátraháza – Parádfürdő – Farkasmály
13) Komárom (Komáromi erőd) – Túlsó-Komárom (Komárno)
14) Kirándulás a Balaton északi oldalán: Balatonalmádi – Felsőőrs – Balatonfüred, Tihany –
      Salföld – Badacsony – Szigliget – Tapolca  
15) Budapesti repülőtér-látogatás: ismerkedés a Liszt Ferenc légikikötővel (Bejelentkezés
      2 héttel korábban a 30-914-5531-es telefonon.)
16) Hortobágy (Pásztor–múzeum, Galéria, Hortobágyi Nemzeti Park, Látogató-központ,
      kilenclyukú híd) – Nádudvar (Fazekas Lajos fazekas mester műhelyének meglátogatása)
17) Budapest – Zsámbék – Etyek – Biatorbágy – Tök
18) Budapesti kirándulás: Országháza, Vár, Nemzeti Galéria, Hősök tere, Millenniumi
       Emlékmű, Vajdahunyad-vár
19) Kirándulás a Velencei-tó körül ((telefon: 06-30-298-5868): Kápolnásnyék (Vörösmarty-ház)
       – Pázmánd – Sukoró – Pákozd – Agárd (sétahajózás) – séta a tóparton Gárdonyban vagy
      Velencefürdőn
20) Budapesti kirándulás (telefon: 06-30-698-5868): Szemlő-hegyi barlang – Hármashatár-hegy
21) Martonvásár – Vál – Tordas – Alcsút (Arborétum)
22) Budapesti kirándulás: séta a Várban, kiállítások megtekintése a Nemzeti Galériában,
      Sziklakórház Múzeum megtekintése
23) Budapesti kirándulás: látogatás a Nemzeti Múzeumban, Róth Miksa üvegfestő
      emlékházának megtekintése ( VII. ker. Nefelejcs u. 26-ban, közel a Keleti pályaudvarhoz)
24) Budapesti kirándulás: Budavári Labirintus (Vár, Úri u. 9.), Bajor Gizi Színészmúzeum
      (Buda, Stromfeld Aurél u. 16.), Gülbabatürbe
25) Kirándulás a Mátrában: Mátrafüred – Gyöngyössólymos – Gyöngyösoroszi – Gyöngyöspata
26) Vértes-hegység  felfedezése: Gánt – Majk (szerzetes-lakások) – Várgesztes
27) Budapesti kiránduláson ismerkedés Óbudával: selyemgombolyító, Kiscelli Múzeum, Zichy-
      kastély, Aqvincum
28) Ismerkedés Visegráddal, fürdőzés Lepencén

Három napos kirándulások
1) Szállás Kőszegen. Útvonal: Sárvár (Nádasdy-vár) – Szombathely – Kőszeg – Velem – Cák
    (pincesor) – átlépés Ausztriába: – Szalónak vára – Borostyánkő, Sziklamúzeum – 
Mariasdorf
    (búcsúhely) – visszautazás
2) Szállás Pécsen. Útvonal: Pécs (városnézés) – Orfű – Tekeres – Magyarhertelend – Abaliget –
    Ökörvölgy – Hetvehely – Bakonya – Kővágótöttös – Cserkút – Jakab-hegy – visszautazás
3) Ismerkedés a Bakonnyal (szállás Veszprémben):
     1. nap: Budapestről Székesfehérváron át Várpalotára – Járd – Zirc – Veszprém
     2. nap: Bakonybél (Bencésmonostor, Erdők Háza) – kirándulás a környéken kisvonattal, a
                 „Dorbival” – Veszprém – visszautazás  
     3. nap: Veszprém – Ganna – Pápa – Budapest
4) Kirándulás Győr környékén (szállás Győrben):
    1. nap: délelőtt ismerkedés Bábolnával, délután városnézés Győrben
    2. nap: utazás Pozsonyba: délelőtt séta a belvárosban, majd a vár, a Koronázó-templom, a
                Városháza, a Prímás-palotában a híres falikárpitok, délután a Dévényi-vár megte-
                 kintése
    3. nap: Dunakiliti (duzzasztómű) – Mosonmagyaróvár – Halászi (óriás-csónakkal a Mosoni-
                Dunán, majd barangolás lovas kocsival) – Hédervár (Kastély Szálló) – visszautazás  

V.    II. Országos Civil Háromgenerációs Hagyományőrző Kulturális- és Sportfesztivál

2012. április 29-e a Generációk Közötti Szolidaritás Napja,
2012-es év az Idősek Európa Éve

Országos Szövetségünk a BVSC-Zugló ügyvezető elnökével és a Civil Összefogás Fórum alapító szóvivőjével (előzetes együttműködő egyeztetés alapján) 2012. április 28-án a BVSC pályán megrendezendő II. Országos Civil Háromgenerációs Hagyományőrző Kulturális- és Sportfesztivált hirdet meg.
Azon céltól vezérelve – amely az új Alaptörvény Nemzeti Hitvallás című fejezetében is megfogalmazásra került –, hogy feladatunk örökségünk, a magyar kultúránk megőrzése, továbbörökítése. Életünk, létünk legfontosabb eleme, kerete a család és a nemzet: összetartozásunk alapvető értéke a hűség, a hit és a szeretet. Mindez nélkülözhetetlen alapja a testi-lelki egészségnek, amely megjelenítésre kerül e fesztiválunkon is. E nemes eszmék, gondolatok gyakorlati megvalósításának egyik színterére, a háromgenerációs fesztiválra hívjuk és várjuk az ország minden tájáról és a fővárosból az unokákat, szülőket és nagyszülőket.
A fesztiválról – úgy, mint a tavalyiról is – filmet és fényképeket készíttetünk, amelyeket megjelentetünk a honlapunkon, a világhálón.

E háromgenerációs fesztiválra a nevezéseket és a jelentkezéseket legkésőbb 2012. március 27-ig kérjük megadni. A fesztiválon való részvételre a jelentkezéseket a klub és a település nevével, a rendezvényen résztvevők nevével, lakcímével, születési helyével és évével kell megadni. (Ezek a csoportos étkeztetéshez szükséges adatok.) A kulturális műsorban való részvételre kérjük közölni az előadás műfaját, címét, időtartamát, a szereplők nevét és életkorát.  

a) Kulturális műsor: Ének; maximum 3 szám, összes műsoridő maximum 5 perc, amely lehet szólóének (hangszeres kísérettel, zene CD-ről), énekkar, kórusének. Műfaj szerint lehet népdal, magyar nóta, katonadal, operett-dal. Tánc; műsoridő maximum 5 perc, amely lehet szólótánc, páros-tánc, csoportos-tánc. Műfaj szerint lehet néptánc, magyartánc, formációs-tánc, verseny-tánc. Hangszeres szám; lehet gitáros, citerás, tangóharmonikás, szaxofonos, furulyás stb. Versmondás; Műsoridő maximum 5 perc. A versek témaköre: a szeretet, a gyermek, a család, a szülők, a sport. Családi versmondás; unoka, szülő, nagyszülő egy-egy versszakot mond el.

b) Sportvetélkedő: a részvételre a helyszínen lehet benevezni a megjelölt helyeken és személyeknél. Közös torna; lehetőség minden résztvevő számára. Tizenegyesek rúgásaKispályás labdarúgás; Lengőteke (egyéni és csoportos); Tollaslabda; Kötélhúzás; Gólyalábon-járás; Karika-vezetés; Ugrókötelezés; Háromgenerációs gyalogolás 200 méteren.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a fellépők-szereplők hozzák magukkal a szükséges eszközöket.
A szereplők és a „sportolók” számára az átöltözködéshez helyiséget biztosítunk.

d) A fesztiválon résztvevőknek és szereplőknek ebédet, ásványvizet, péksüteményt, kávét vagy „kapucsínót” biztosítunk 500 Ft/fő önrész ellenében, a kiadott jegyek alapján. A 16 éven aluli unokák után nem kell önrészt fizetni, ezt a költséget a Szövetség vállalja. Kérjük a klubveze- tőket, a jelentkezőktől az önrészt szedjék be, és a névsor kíséretében – a nevezési lapokkal együtt – 2012. március 27-ig fizessék be a pénzt a Szövetségbe, hogy legyen idő az elvégen-dőkre.

e) A klubcsoportok érkezésekor a vezetőnek átadjuk az étkezési jegyeket, a műsortervet a fellépésekhez, az egyes sportszámok helyének megjelölését és a kezdési időpontokat.

A kulturális műsorok szereplőinek EMLÉKLAP-ot adunk át. Reméljük, hogy a szereplőket a hozzátartozók, barátok és ismerősök egyre nagyobb számban kísérik el e nagyszabású rendezvényünkre.

VI. Ajánlat budapesti programokra

Mivel április 28-tól négy napos munkaszünet, illetve ünnep van, ezért alkalom nyílhat a családi kirándulásra a fővárosban. Javasoljuk a fesztiválon résztvevőknek, hogy április 29-én tekintsék meg a tartalmában felejthetetlen történelmi kiállítást a Várban, a Nemzeti Galériában, melynek címe „Hősök, királyok, művészek”.
Igény alapján olcsóbb budapesti szállás szerzésében is segítséget nyújtunk. Ezeket a napokat fel lehet használni a főváros más nevezetességeinek a megtekintésére, például az állat- és növénykert vagy a vidámpark meglátogatására.
A csoportos látogatásra és szállásra az igényeket legkésőbb április 5-ig kell bejelenteni a Szövetségnek. Szállást a X. kerületi Maglódi út 17. szám alatti Munkavállalói Hotelban tudunk
foglalni 1, 2, 3, 4, és 5 ágyas szobákban. A szobákban hideg-melegvizes mosdókagyló, a női- és férfifürdők, valamint a WC-k a folyosókról nyílnak. Az egy éjszakára szóló szobaárak idegenforgalmi adót (300 Ft/fő/éjszaka) nem tartalmaznak: 1 ágyas – 2500 Ft, 2 ágyas – 2000 Ft/fő, 3,4,5 ágyas – 1800 Ft/fő. Ezek az árak nagyon kedvezőek. A Hotelba a 28-as és a 37-es villamossal, valamint a 85-ös és 85E jelzésű autóbusszal lehet eljutni.

VII. Civil Farsangi Bál

Szövetségünk 2012. február 25-én rendezi meg a VII. Országos Civil Farsangi Bálját, melynek helyszíne változatlanul a budapesti Törekvés Művelődési Központ (X. ker. Könyves Kálmán krt. 25.), ahova szeretettel várjuk a klubok vezetőit és tagjait. A bál költségeihez a hozzájárulás – részvételi díj – személyenként 3500 Ft. Kérjük, hogy a bálon részt venni kívánók számát a klubvezetők legkésőbb február 9-ig egyeztessék a Szövetség elnökhelyettesével, Borsi Sándornéval. Kérjük továbbá, hogy a létszámok egyeztetését követően a részvételi díjakat a klubvezetők szedjék be, majd a névsor mellékelésével és a választott ételek megjelölésével legkésőbb február 16-ig fizessék be a Szövetségben. A bál nyitása 19 órakor, a zárása hajnal 4 óra 30-kor lesz. A bálozók kávét vagy „kapucsínót” kapnak érkezéskor. Az átöltözéshez helyiség áll rendelkezésre. A kulturális műsor után, a vacsora előtt aperitifet szolgálunk fel. Vacsorára két ajánlat közül lehet választani. „A”menü: Kievi csirkemell (fűszeres vajjal és reszelt sajttal töltve és kirántva), köret (burgonyapüré, rizs), „B”menü: Sertésborda Budapest-módra (sertésszelet csirkemájjal, lecsóval, gombával, zöldborsóval), köret (krokett, párolt rizs). Desszert: (mindkét menühöz egyforma) 1 db túrós és 1 db almás rétes vanília sodóval. Éjféli falatozás: francia-saláta alapon tormás sonkatekercs, Trappista sajt , Csabai töltött karaj és 2 db zsemle.
Az asztalokra személyenként 4 dl vörösbort vagy fehérbort és 1 liter ásványvizet helyezünk. Vacsora után fél kiló sós süteményt helyezünk tálakban az asztalokra minden öt személynek.
Felhívjuk szíves figyelmeteket, hogy a bálozóknak is tudunk szállást biztosítani a fentebb közölt helyre és árakon, amelyre az igényt a bálra történő jelentkezéssel egyidejűleg, február 9-ig kell megadni.

VIII. Csoportos nyaralási lehetőség Bulgáriában, a Fekete-tenger partján

Utazás Budapest – Keleti pályaudvarról Burgaszig a NESEBAR nemzetközi gyorsvonattal, a csodálatosan szép panorámájú útvonalon: Arad – Simeria – Giurgiu – Russe – Burgas. Az utazás oda-vissza hálókocsis. Hálókocsi-pótjegy ára kétszemélyes fülkében 23 euró, háromszemélyesben 15,4 euró, négyszemélyesben 14 euró. A vasutas nyugdíjasoknak szabadjegyet kell igényelniük. Nem vasutas nyugdíjasoknak a másodosztályú menettérti jegy (oda-vissza) 123 euró.
A Burgaszi pályaudvarról a „Neszebör” előtti Ravdáig, a szálláshelyig (közel a tengerparthoz), mikrobusz szállítja az üdülni utazókat. Az elhelyezés 2-3-4 ágyas, légkondicionált, fürdőszobás (benne WC) szobákban. A 110-115 eurós szállásköltségben foglalt reggeli bőséges, többfogásos. A tengerparti program 10 napos. Indulás kedden, visszaérkezés a következő hét csütörtökén, vagy indulás pénteken, visszaérkezés a következő hét vasárnapján.
Üdülési szándékotokat kérjük, időben jelezzétek a Szövetségben, mert a férőhely korlátozott.
Az utazásig több mint fél év van még, érdemes minden hónapban valamennyi pénzt félretenni, hogy olyan csodálatos élményben részesülhessetek, mint ami ott vár meglehetősen előnyös áron.

IX. Kirándulás Székelyföldre

A szombathelyi Haladás Művelődési ház természetjáró klubja kirándulást szervez székelyföldi körútra 2012 július 1-7 között. Hívunk, tarts velünk a barátaiddal, családoddal e csodálatos környezetbe a lelki élményt nyújtó, történelmi programokra. Talán sajátos elhelyezkedésük, szépségük, talán lakóik hagyományszeretete miatt a gyimesi települések méltán váltak a kárpát-medencei magyarság keleti kapujának bástyájává. Az utóbbi években mintha új életerővel telne meg ez a vidék.
Indulás július 1-én (vasárnap) reggel 5 órakor a szombathelyi vasútállomás elől, útközben rövid pihenőkkel, megállás Királyhágón, majd Kolozsváron Mátyás király szülőháza előtt (csak kívülről nézhető meg, egyetem működik benne). Szállás és vacsora Csíkszépvízen a Kishavas panzióban (este 9 óra körül).
Július 2-án (hétfőn) reggeli után indulunk Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Rákóczi-vár , Gyimesbükk, 1000 éves határ megtekintésére. Délután a csíksomlyói Kegytemplom, a borvízkút, a Ferencesek feredője, a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyereg, a Hármashalomoltár  meglátogatása. (Borvizet viszünk magunkkal a szállásra.)
Július 3-án (kedden) reggeli után indulunk a Békási szoroshoz és a Gyilkos-tó megtekintésére. Gyergyószentmiklóson az örmény templomot, Gyergyószárhegyen a kastélyt tekintjük meg, útban visszafele megkoszorúzzuk a Mádéfalvi veszedelem áldozatainak emlékművét. Vacsora a szálláshelyen.
Július 4-én (szerdán) reggeli után  indulunk a Parajdi sóbányába (belépő 20 lej), majd rövid séta Szovátán, a Medve-tó partján egy órányi fürdési lehetőség (belépő 20 lej, ami 1440 Ft). Visszaúton vásárlási lehetőség Korondon, majd megállás Szejkefürdőn, Orbán Balázs emlékművénél a székely kapuk megcsodálására, Farkaslakán Tamási Áron síremlékének megkoszorúzására. Vacsora a szálláshelyen.
Július 5-én (csütörtökön) reggeli után indulunk Tusnádfürdőre, a Csukás-tó megtekintésére, a Szent Anna tóhoz, Báványosvárra (jó idő esetén fürdés), útban visszafele a Nyerges-tető, a székely vértanúk emlékművének megkoszorúzása. Vacsora a szálláshelyen.
Július 6-án (pénteken) reggeli után városnézés Csíkszeredában, vásárlási lehetőség, szabadprogram, délután csomagolás, majd búcsúest a szálláshelyen.
Július 7-én (szombaton) reggel 6 órakor indulás haza, úti csomagban kapjuk a reggelit. Visszaútban Kolozsvár előtt megállunk a megmaradt román pénz elköltésére.

Az útiköltség a jelenlegi benzinárakkal számolva a félpanziós szállás előre láthatólag 64.000Ft.
Belépők ára 2900Ft, Utasbiztosítás csoportosan 370 Ft/fő/nap (de egyénileg is köthető).

A kiránduláshoz szükséges esőkabát, meleg szabadidőruha, kényelmes cipő, fürdőruha, rövidnadrág. A program az időjárás függvényében változhat.
Jelentkezés 2012. február 28-ig a 06-30-332-6315-ös mobilon, vagy a 07/28-00/29-62 vasúti telefonon. Jelentkezéskor 20.000 Ft előleget kell befizetni, majd havonta, az utolsó részletet pedig június 15-ig.

***

Nehéz szelek fújnak, nehéz idők járnak mostanában. Éppen ezért, aki a nyugdíjasok, idős emberek érdekeit kívánja érvényesíteni, annak hideg fejre, meleg szívre és tiszta kézre van szüksége. Gondolkozzunk, és úgy cselekedjünk, hogy e három tényező lételemünkké váljon!
Ehhez kívánok a klubvezetőknek, a kistérségi vezetőknek, az őket segítőknek és minden nyugdíjas társamnak, gyermekeiknek és unokáiknak megértést, tiszteletet, segítést, akarást és szeretet.

Budapest, 2012. január 25.
 
                                                                                       Horváth László
                                                                                               elnök