Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

16. sz. Tájékoztató levél

2011.04.13

 

 
 
 
 
 
 
 
16. sz. TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL
 
2011. április 12.
 
Tisztelt Klubvezetők és Nyugdíjas Társak!
 
Országos Szövetségünk életében jeles évforduló megünneplésére kerül sor ebben az évben.  Éppen egy évtizede annak, hogy megszerveztük első alkalommal azt az országos nagy rendezvényünket, amely a szívünkhöz a legközelebb áll az óta is: a „Nagyszülők az Unokákért, Unokák a Nagyszülőkért” kiemelt generációs programunk.
 
Az előző Tájékoztató Levélből már értesültetek arról, hogy a 2011-es esztendő a CSALÁD ÉVE, továbbá az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPA ÉVE. Számunkra, a Vasutas Nyugdíjas-klubok Országos Szövetségéhez tartozók számára még egy jeles évforduló is van ebben az évben: 100 éves a Budapesti Vasutas Sport Club, közismert nevén a BVSC. Mindezek jegyé-ben Országos Szövetségünk országos háromgenerációs kulturális- és sportfesztivált tart 2011. június 18-án a BVSC zuglói sport-komplexumában, a XIV. kerületi Szőnyi út 2-ben.
 
E fesztivál megrendezésével lehetőséget kívánunk biztosítani fővárosunkban a nyugdíjasklub-jaink tagjainak, unokáiknak, unokáik szüleinek, azaz nyugdíjasaink gyermekeinek egy öröm-teljes kulturális- és sportfesztiválon való családi részvételre. E rendezvénnyel olyan progra-mot kívánunk nyújtani, amelynek cselekvő részesei lehetnek nagyszülők, szülők és unokák: kicsik és nagyok (16 éves korig). Ezen a rendezvényen a három generáció minden tagja meg-találhatja azt a programot, szereplési lehetőséget, foglalatosságot, amely a szellemiekben való gyarapodást, a játékot, a mozgást, a közös családi szórakozás semmi mással nem pótolható örömét adja. Mert mi már jól tudjuk, hogy: „A közös élmény megsokszorozza a hatást.”
 
Felejthetetlen emlékeink felidézéseként gondoljunk a különvonatos ópusztaszeri kirándulá-sunkra; a Király-réti csodálatos erdei kirándulásra a kisvonattal; a kirándulóhajóval megtett oda-vissza dunai útra Szentendre megtekintésével; a vonatozással és hajókázással kombinált esztergomi kirándulásunkra; a Kékestetőn és a környékén töltött élményekben gazdag téli napokra, ahova egy igazi szakállas Mikulás bácsi eljött közénk; a Velencei-tó partján töltött csodálatos gárdonyi, majd kápolnásnyéki napokra. Végül emlékezzünk a két legutolsó esztendő dombóvári (és gunaras-fürdői) napjaira, amelyek ugyancsak felejthetetlenek maradnak minden résztvevő számára.
Szeretettel várjuk a BVSC sport-komplexumba azokat a már felnőtté vált unokákat is, akik ezeken az országos rendezvényeinken részt vettek, és szívesen találkoznak azokkal, akikkel akkor barátságba kerültek nagyszülős-unokás programjainkon.
 
Milyen szereplési lehetőségekre lesz mód a BVSC sport-komplexumban
 
A jelentkezésnél kérjük megadni: 1) a klub nevét és a településnevet, 2) a rendezvényen részt vevők nevét, lakcímét, születési helyét és évét (ezek a csoportos étkeztetéshez szükséges adatok)
I. Kulturális műsorban való részvételhez kérjük műfajmegjelöléssel az előadás címét, az előadás időtartamát, a szereplő(k), fellépők nevét megadni. A kulturális műsorban énekkel, tánccal, hangszeres számmal és versmondással lehet fellépni.
1) Ének: maximum 3 szám, műsoridő maximum 5 perc. Lehet szólóének (hangszeres kísérettel, kísérőzene CD-ről), énekkar, kórusének. Műfaj szerint lehet népdal, magyar nóta, katonadal, operett-dal.  
2) Tánc: műsoridő maximum 6 perc. Lehet szólótánc, páros-tánc, csoportos-tánc. Műfaj szerint lehet néptánc, magyartánc, formációs-tánc, versenytánc.
3) Hangszeres szám: maximum 5 perc, lehet gitáros, citerás, tangóharmonikás, szaxofonos, furulyás.
4) Versmondás: Műsoridő maximum 5 perc. A versek témaköre: a szeretet, a gyermek, a család, az anya, a sport. Családi versmondás: unoka, szülő, nagyszülő egy-egy versszakát mondja el a versnek.
 
II. Sportvetélkedő:
1) Csoportos közös torna (minden résztvevő számára)
2) Kispályás labdarúgás: játékidő 2 x 10 perc (3 perces szünettel)
3) Strandröplabda: játékidő 2 x 10 perc (3 perces szünettel)
4) Tollaslabda: páros ütögetés, játékidő 5 perc
5) Lengőteke: 5 fős csapatok vetélkednek, 3 dobás személyenként (telibe)
6) Kötélhúzás: 10-10 fős csoportokban (unokák, szülők, nagyszülők)
7) Gólyalábon-járás: 5, 10, 15 méteres távon.
8) Háromgenerációs gyaloglás 200 méteren
 
III. Ügyességi játékok:
Ugrókötelezés, szalagos tánc vagy torna, hullahopp-karikázás, sorverseny. Műsoridő 3-5 perc. A játék lehet egyéni vagy csoportos.
 
Felhívjuk a figyelmet, hogy a fellépők/szereplők hozzák magukkal a fellépéshez, szerepléshez szükséges eszközt: hangszert, CD-t, ugrókötelet, szalagot, karikát.
 
IV. A fesztivál vázlatos menete
 
1) A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége részéről megjelentek (nagyszülők, szülők, unokák) és a BVSC sportolói 6-os oszlopban zászlókkal (szövetségi, magyar, MÁV, GySEV, BVSC és zuglói önkormányzati zászló) felvonulnak a tribün elé a dunakeszii fúvószenekar szolgáltatta zenére.
2) A fúvószenekartól elhangzó Himnusz-zenére a szöveget mindenki énekli a kórusok „felhangjának” segítségével.
3) Ünnepi beszédek, köszöntők
4) A tribün előtt felsorakozottak csoportos tornája
5) Az országos fesztivál zárását megelőzően 500-600 fős lufi-fújás, majd 30 darab szalagos lufi felengedése a tribün elől.
6) Zárásként minden résztvevő elénekli a „Nyújtsd a két kezedet …” és a nyugdíjas-dal első versszakát.
 
V.  A klubok által megadott, lejelentetett résztvevő az ebédjegyéért ebédet és ásványvizet kap.
A fellépésekben, versenyszámokban résztvevő minden szereplő Emléklapot kap. Az Emléklapot a szereplést követően kapja meg mindenki.
 
VI. A szereplőink és „sportolóink” átöltözéséhez öltözőket biztosítunk.
 
VII. A fesztiválon részvevő nagyszülők, szülők és 16 éven felüli unokák részére az önrész 500 forint személyenként. A klubvezetőket kérjük, hogy az önrészt szedjék be és egy összegben fizessék be a Szövetségünknek. A 16 éven aluli unokáknak nem kell önrészt fizetni, mert ezt a költséget Szövetségünk magára vállalja.
 
Tisztelt Klubvezetők és Nyugdíjas Társak! Kérünk benneteket, hogy mutassátok meg példás szervezőkészségeteket.  Legyen közös ügyünk, majd közös örömünk a háromgenerációs civil kulturális- és sportfesztivál, mint első ilyen fesztivál.
Kedves Unokák! Gyertek hívó szavunkra. Ne hagyjátok ki azt a lehetőséget, hogy találkoz-hassatok a korábbi „nagyszülős-unokás fesztiválokon” megismert barátokkal, játszótársakkal. Mert az újratalálkozás élménye feleleveníti a szép emlékeket. Gyertek közénk, szeretettel várunk benneteket!
 
VIII. A fesztiválról videó- és fényképfelvételek készülnek, amelyeket megjelentetünk majd a hamarosan megújuló honlapunkon, de igény szerint a résztvevők is rendelhetnek is belőlük.
 
IX. Jelentkezések a szereplésre és a részvételre
A jelentkezéseket a fentebb megadottak szerint, klubonként összesítve legkésőbb május 19-ig beérkezően küldjétek meg a Szövetségbe. Az önrészek befizetését legkésőbb június 1-ig kell elintézni az Országos Szövetségben.
 
X. A fesztivál kezdete: 2011. június 18-án 10 óra 30 perc. Ebéd 13 órakor. A fesztivál zárása 16 órakor történik. A fesztiválról tudósítást ad újság, rádió és TV is.
 
 
Vasutas nyugdíjasok üdültetésének támogatása
 
A MÁV ZRt. a vasutas nyugdíjasok megbecsülésére és élethelyzetük javítására tekintettel 2011. évben is támogatja a nyugdíjasai üdültetését. Minden klubvezető rendelkezésére bocsátjuk a FELHÍVÁS-t, amely tartalmazza az üdülési csekk igénylésének a módját és az igényjogosultak körét, valamint az üdülési csekk kérelméhez a formanyomtatványt. A formanyomtatvány letölthető a www.mav.hu/mav/nyugdijasudultetes internetes oldalról.
 
A kitöltött formanyomtatványt és a mellékleteit kizárólag az alábbi címre, postai úton lehet csak benyújtani:    MÁV ZRt. „Nyugdíjas Üdültetés”
                               1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.
 
Beérkezési határidő: 2011. május 15.
További információ: www.mav.hu/mav/nyugdijasudultetes , a VNYKOSZ honlapján, valamint a nyugdijasudultetes@mav.hu e-mail címen kérhető.
 
 
Előzetes információ a Civil Együttműködési Tanácskozásról
 
A Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapos előkészítése után lehetőség nyílik arra, hogy a Kárpát-medencei Civil Háló gyakorlati működését megszervezzük. A civilek új fóruma párhuzamosan működne a politikai MÁÉRT-tel (Magyar Állandó Értekezlet), segítve az anyaország Kormányának együttműködését a határon túli civil szervezetekkel.
 
 
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk minden nyugdíjasunknak, unokáiknak és gyermekeiknek.
 
 
Budapest, 2011. április 12. 
 
 
                                                                                                         Horváth László
                                                                                                                elnök

 

 

 

 

 

Letölthető mellékletek:

 

word-logo.jpg

Nyugdíjas üdültetés felhívás 2011. évre

word-logo.jpg

Nyugdíjas üdültetés kérelem 2011. évre

pdf_icon.jpg

Nyújtsd a két kezedet - kotta