Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

XI. Szövetségi Országos Civil Farsangi Bál nyitóbeszéde

2016.03.10

2016. február 12.

XI. Szövetségi Országos Civil Farsangi Bál

A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése, a tél búcsúztatása, a tavasz várásának ünnepe. A farsangi népszokások, hagyományok is a tavasz közeledtét jelzik.

Különös mágikus hangulatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és ébredő természet között. A farsang témaköre a házasság körül forgott. Ha farsang, akkor házasság, ha házasság, akkor család is, amely egy nép, egy ország, a társadalom legkisebb és legalapvetőbb egysége, amely az utóbbi időben bajba került. Tehát a házasság és a család egy szeretetközösség legtermészetesebb formája. Nekünk hagyományőrzőknek ismernünk kell a hagyomány őrzés fogalmát, ami azt jelenti, hogy újból életbe léptetni, ismét előadni, újrajátszani a megtörtént eseményeket. A hagyomány őrzése, mint társadalmi mozgatóerő is hat. A múlt emberi kapcsolatainak megértése, a megélt tapasztalatok újraélesztése a képzeletben, az esemény újra megélése, az emlékezetben való rögzítése megalapozza a társadalmi értékek rendszerét és a közösségi tudatot.

Ránk a XXI. század nyugdíjasaira, idősödő embereire nemcsak az a feladat hárul, hogy felkutassuk és megőrizzük a múlt értékeit, a népi nemzeti hagyományokat.

Feladatunk ennél jóval több!

                Foglalkoznunk kell a jövőt is jelentő unoka korosztályú generációval, a még meglévő energiánk, élettapasztalatunk, bölcsességünk felhasználásával.

                Segítenünk kell, hogy a családok újra megtalálják az őket megillető helyüket és szerepüket a társadalomban.

Ehhez szükséges, hogy új utakon járjunk, mi civilek magunk fogalmazzuk meg elképzeléseinket, határozzuk meg feladatainkat, erősítve a civilek társadalmát, helyünket és szerepünket, itthon és a határokon túl, európai szinten is.

A koromra való tekintettel engedjetek meg nekem egy kis bölcsességet!

Az élet olyan mint egy jó kávé!

Az életben mindig a legjobbat a legszebbet szeretnénk. De pontosan ez a mindennapi gondunk a Stressz forrása. Nem számít, hogy milyen csészét választottunk, a kávénak az íze ugyanaz mindegyik csészében. A csésze nem változtatja meg a kávé minőségét. Az élet olyan mint egy jó kávé: a munkahely, a pénz, az autó, a ház, a lakás, a társadalmi helyzet a csésze. Ezek csak segítenek, hogy éljük az életünket, de nem az ÉLETE. Néha akkora fontosságot tulajdonítunk a csészének, hogy elfelejtjük a kávé ízét élvezni. A kávét élvezzétek, ne a csészéket! A kávét tessék élvezni ne a csészéket! Ez itt nem a milliomosok bálja! Ezért ajánlom minden jelenlévő szíves figyelmébe:

Csak az tud élni, ki mindig nevet

Kinek szívéből nem fogy el a szeretet,

Kinek a lelke élettől vidám

A világ szépségén ámulva csodál,

Ki minden könnyből szivárványt fakaszt,

Ki élete gondjain átrobog,

Csak az tud élni: ki mindig mosolyog.

 

Ehhez kívánok, összetartást, segíteni akarást, jó egészséget, akaratot, megértést, sok-sok szeretetet s víg kedélyt!

Kívánom, hogy itt ezen az éjszakán:

Mosolyogjunk, kacagjunk, kacagtatók maradjunk,

Néha úgy is rossz ez a világ: víg kedvünkből nyíljon virág,

Szedjünk gyorsan nagy csokorba,

Nézzük meg, hogy ki mogorva,

Adjuk neki ezt a csokrot, vidámságból termett bokrot,

Ő se legyen szomorú, elkerülje őt a bú,

Most mindenki nevessen és mosolyogva szeressen.

Kívánok minden kedves bálozónak jó szórakozást!

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének a XI. Civil Farsangi Bálját megnyitom.

 

Horváth László elnök