Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vasutas Nyugdíjas Klubok Vasutasnapja

2014.10.06

 Vasutas Nyugdíjas Klubok Vasutasnapja

 

Budapesten a Törekvés Művelődési Központban ünnepelték a 64. Vasutasnapot a Szövetség nyugdíjasai

 

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége (VNYKOSZ) Budapesten rendezte meg a hagyományos Nyugdíjasok Vasutasnapjának Központi ünnepségét 2014. július 9-én a Törekvés Művelődés Központban.

 

A száznál is több - az országos szövetség klubjait képviselő - meghívott vendéket kávéval, üdítővel, frissen sült pogácsával várták az emeleti díszteremben. A szövetség zászlaját a Rákóczi induló hangjaira hozták be a terembe, majd Reményik Sándor: Gyorsvonati mozdony című verse hangzott el a 64. Vasutasnap tiszteletére. Az ünnepséget levezető Borsi Sándorné elnökhelyettes asszony felkérésére Horváth László, az országos szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet. Leszögezte: a VNYKOSZ egyik fő tevékenysége a népi, nemzeti vasúti hagyományőrzés. Dióhéjban áttekintette a 168 éves magyar vasút fejlődését, világraszóló eredményeit, technikai újításait, majd beszélt az,,Együtt egymásért" feliratú, szimbolizált szárnyaskerék logójú országos civil, közhasznú szövetség munkájáról, terveiről. A 2015-ben húszéves fennállását ünneplő szervezet a kormány mellett működő Idősügyi Tanács elismert tagja: immáron nem csak képviseleti szervként, hanem érdekérvényesítőként is működik. A szövetség kiváló kapcsolatot ápol - együttműködési megállapodással is megerősítve azt - a MÁV Zrt-vel, de több minisztériummal és több, országos civil szervezettel is. Bizonyságul - köszöntőjének végén – idézett abból a levélből, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EEM)irányító Balog Zoltán miniszter intézett a szövetség Vezetőihez és tagjaihoz. A résztvevőket köszöntötte, Veress Gábor az EEM képviselője is majd az aktív vasutasok nevében Volentné Sárvári Piroska, a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág igazgatója is üdvözölte az egybegyűlteket. Bejelentette: a Budapest - Siófok távolság - tervezett - egy órás menetideje, a pályakorszerűsítések és a korszerű járművek beszerzésével immáron belátható távolságba került.

Az ünnepi műsorban Bozsóné Fazekas Rozika operettrészletekkel és magyar nótákkal, az Eperjeskei ,,Búzavirág" Népdalkör három tagja a szeretetről szóló dallal szórakoztatta a közönséget.

Az ünnepség keretében négyen vehettek át Volentné Sárvári Piroskától a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatói dicséretet, köztük Vallachné Vagyon Margit, a Békéscsabai,,Lokomotív" Nyugdíjas Klub vezetője és Pápai Ferenc, a Kétegyházi,,Márki Sándor" Nemzetiségi Nyugdíjas Klub klubvezetője. Horváth László a klubszövetség elnöke 13 főnek adott át önzetlen közösségi munkájáért oklevelet és tízen részesültek elismerésben önkéntes közösségépítő tevékenységükért.

Az ünnepség zárszavában Horváth László elnök bejelentette: a Nemzeti Civil Alap támogatását élvezve a MÁV Zrt. segítségével, szeptember 20-án - az ország minden részéből vonattal Kistelek vasútállomásra érkezőket autóbuszokkal továbbszállítva - egész napos kirándulást szervez a szövetség a Nemzeti Történeti Emlékpark és a Feszty-körkép megtekintése céljából Ópusztaszerre.

A nagy tapssal fogadott bejelentés után a vendégeket ízletes ebéd várta, majd kellemes beszélgetéssel zárták a 64. Vasutasnap központi ünnepségét a klubszövetség tagjai.

 

Szentes Bíró Ferenc, VSZKOSZ, Munkabizottsági tag Szeged