Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vasutas Nyugdíjas Klubok Vasutasnapja és megemlékező ünnepsége

2017.08.14

Vasutas Nyugdíjas Klubok Vasutasnapja és megemlékező ünnepsége

Budapesten a Törekvés Művelődési Központban emlékeztek meg tragikus hirtelenséggel elhunyt elnökükről, ünnepelték a 67. Vasutasnapot, köszöntötték 60-70-80-90 éves tagtársaikat é s gondolkodtak közösen a jövőről  a Szövetség nyugdíjasai.

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége (VNYKOSZ) hagyományosan Budapesten rendezte meg a Nyugdíjasok Vasutasnapjának Központi ünnepségét 2017. augusztus 9-én. Az eredetileg július 5-re tervezett ünnepséget – Horváth László elnök úr tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála és temetése miatt – halasztották erre a későbbi időpontra. A százhatvannál is több – az országos szövetség 48 klubját képviselő – meghívott vendéget kávé, üdítő, ásványvíz várta az emeleti díszteremben. A háziasszony és műsorvezető Terbe Józsefné felkérésére a szövetség zászlaját – melyre Borsi Sándorné elnök-helyettes kötötte fel az megemlékezés szalagját – Pápai Ferenc és felesége hozta be a díszterembe.  Himnusz közös eléneklése után Gábriel García Marquez „Búcsú” című művének tolmácsolásával búcsúzott Horváth Lászlótól – a klubok tagságának nevében – a Szegedi Vasutas Nyugdíjas Klub vezetője. Az ünnepséget – köszöntve a tagságot és a meghívott vendégeket, köztük Horváth László elnök úr gyermekeit is – Borsi Sándorné elnök-helyettes nyitotta meg, aki meghatott szavakkal emlékezett Horváth László emberi, szakmai nagyságára, az időskorúakért tett erőfeszítéseire. Terbe Józsefné a Sopronban – július 11-én  a temetésen – elmondott búcsúbeszédével tisztelgett Horváth László emléke előtt, majd Dr. Nemeskéri-  Kutlán Endre, a MÁV Zrt munkajogi vezetője köszöntötte az egybegyűlteket és adta át a MÁV Zrt. vezetésének üdvözletét. Köszöntőjében rövid tájékoztatás is adott a vasútvállalat helyzetéről, közeli és távolabbi terveiről is, majd – a kitüntetettek méltatásával – négy kiválóan dolgozó tagtársunknak adta át a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatói dicséretéről szóló díszes oklevelet. Ilyen oklevelet kapott többek között Kánvási Erzsébet is, aki a MÁV „LENDÜLET” Nyugdíjas Klubot vezeti Szentesen. Megható szavakkal, könnyezve köszönte meg a család nevében a klubok együttérzését Horváth László elnök úr fia, Horváth Arnold. A megemlékező ünnepség keretében 15 tagtársunk vehette át önzetlen közösségi munkájáért a VNYKOSZ „Oklevél” kitüntetését és az azzal járó pénzjutalmat Borsi Sándorné elnök-helyettestől. Kedves és megindító kitüntetés-átadással zárult a program első része, hiszen még a néhai elnök határozta el, hogy a 2017-ben kerek évfordulót ünneplő klubtagokat – 60-70-80-90 éveseket – méltó módon megünneplik. A 35 fő kitüntetettnek – megélt éveik számát természetesen nem említve – Borsi Sándorné adta át a virágot és az emléklapot.

Az ünnepségnek hivatalos szakasza is volt, hiszen a Horváth László elnök váratlan halála utáni teendőket meg kellett tárgyalni. A Németh István elnökségi tag elnökletével lebonyolított közgyűlés „szentesítette” az időközben hozott elnökségi határozatokat, amely a Klubszövetség zavartalan működése érdekében születtek, majd a tagság elnök-helyettesi tájékoztatót kapott a  folyamatban lévő munkáról, de a mátraházi – hagyományos „többgenerációs” kirándulás részleteiről is. A tagság hozzászólásaiban építő javaslatokat fogalmazódtak meg a VNYKOSZ jövőjéről, de feladatot is kapott: záros határidőn belül javaslatot vár a VNYKOSZ vezetősége az eredményes működés továbbvitelére. A teljes tisztújítás érdekében javaslatokat kér az elnökség az új elnök személyére is, akit – az elnökséggel, választmánnyal, felügyelő bizottsággal együtt – az év végi kápolnásnyéki közgyűlés szavazhat majd meg. Az megemlékezést, az ünnepi- és hivatalos programot Sülyi Károly dalénekes, előadóművész műsora zárta, ahol – közös énekléssel – felcsendültek a Horváth László elnök úrral egykor közösen is énekelt legszebb dallamok. A vendégeket ízletes ebédre és finom süteményre invitálták a szervezők, majd tartalmas és kellemes beszélgetéssel zárták a 67. Vasutasnap központi ünnepségét és megemlékezését a klubszövetség tagjai.

Szentes Bíró Ferenc, Szeged