Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ünnepi beszéd a 62. Vasutasnapra

2012.07.18

 
Ünnepi beszéd a 62. Vasutasnapra
2012. július 10.
 
Vendégek és résztvevők üdvözlése a protokoll-jegyzék szerint.
 
A 62. Vasutasnapon köszöntöm a vasutas nyugdíjasokat, akik évtizedeken át elhivatott, fegyelmezett munkájukkal biztosították a Magyar Államvasutak és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút áru- és személyszállítási forgalmának sikeres lebonyolítását.
 
Nekünk, vasutasoknak a vasúti szabályok, a vasutas múlt szinte vérünkbe ívódott. Mindmáig nagy figyelemmel kísérjük a vasút működését, fejlődését.
 
A leglátványosabb fejlődést a vasúi pálya és a vasúti biztosító- berendezések átépítése hozza. Mára már átépítették az Alföld egyik fővonalát, a 120-as vonalat Szajoltól Gyomáig, Nyugat-Dunántúlon villamosították a vasútvonalat a határátkelő Hodostól Zalaegerszegen át egészen Bobáig. Átépítették a Budapest-Cegléd közötti vonalat. Folyamatban van a 100-as vonal Szolnok-Debreceni szakaszának rekonstrukciója.
 
A GySEV átvette a MÁV-tól a Sopron-Szombathely-Szentgothárdi vonalat, és a pályaátépítéssel egyidejűleg kiépítették a villamos vontatási felsővezeték-rendszert is.
 
Az újonnan beszerzett villamos és dízel motorvonatok a kényelmes utazást biztosítják. Az Inter City vonatokon a WIFI-csatlakozások lehetővé teszik az Internet használatát, és ez által munkavégzés szempontjából is nagyon hasznossá válhat a vonaton töltött idő. Ez év májusától a mobiltelefonunk egyenlegét terhelve is kiegyenlíthető az Interneten lefoglalt vasúti menetjegy ára, elkerülve ezzel a sorban állást a személypénztárak előtt.
 
A közösségi közlekedés átalakítására Fónagy János kormánybiztos kapott megbízást. A Resti ZRt. és a MÁV ZRt. megállapodása alapján, a vasúti közlekedés megújítása jegyében a pályaudvarokon és vasútállomásokon felszámolják az elhanyagolt állapotokat, a profilidegen üzlethelyiségeket. A vasúton utazók, valamint a térségben élők, illetve dolgozók számára szükséges szolgáltató egységek jelennek meg, ahol a közlekedés, a közigazgatás és a kereskedelem is helyet kaphat. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szándéka szerint kormányablakok nyílnak egyes járási székhelyű vasútállomásokon, hogy az állampolgároknak könnyen megközelíthető legyen e helyszín az ügyintézésre.
Kellő információ birtokában hírnökeivé válhatnak a vasutas nyugdíjasok és nyugdíjasklubok a vasút fejlesztésének, fejlődésének a civil világ felé, beleértve a közösségi közlekedés átalakítását, újszerű kialakítását. A felújított, megújult állomások, pályaudvarok rendjének vigyázó szemeivé válhatnak.                         
 
Szolnokon megkezdték a 630-as sorozatú mozdonyok nagyjavításásait. A Stadler FLIRT vonatok kocsiszekrényeit is már Szolnokon gyártják, ezzel ismét biztos munkahelyet teremtve a vasúti járműgépészeti szakembereknek.
 
A központi forgalomirányításra kiépített vonalakon a vágányfoglaltságokat, a főjelzők, a fénysorompók visszajelentéseit videofelvételeken rögzítik. Ezek visszajátszhatók, színesben kinyomtathatók, bizonyító erejű dokumentumot szolgáltatva a balesetvizsgálatnak, lehetőséget nyújtva prevenciós intézkedések megtételére. Ezt én különösképpen tudom értékelni, mivel 40 éve vagyok igazságügyi vasúti balesetvizsgáló szakértő.
 
Persze ezek csak ízelítők a ma és a holnap vasútjáról. Egyre jobban erősödik a vasút szerepe a nemzeti egység megteremtésében és a közép-európai civil kapcsolatok erősítésében is. Már hagyománnyá vált minden év pünkösdjén a „Csíksomlyói Székely Gyors” és a „Csíksomlyói Express” indulása. Egyiket a MÁV, a másikat a GySEV indítja.
 
2011-ben a Civil Összefogás Fórum, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Rákóczi Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, és természetesen a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége, különvonatos utat szervezett a lengyel Poznanba 500 fővel, ahol a helyi nagy múltú egyetemen rendezett civil konferenciát a két ország köztársasági elnöke nyitotta meg. 2012. március 15-én Budapesten, a Nyugati Pályaudvarra különvonattal érkező 700 lengyel civilt fogadtuk, akik részt vettek az ünnepi nagy megmozdulásunkon.
 
Pár konkrétum megemlítésével bemutatom szervezetünknek, a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének a tevékenységét. Országos Szövetségünk, vagyis mi nyugdíjasok, öregedők, a múlton való merengés helyett kellő élettapasztalatunk és életbölcsességünk birtokában mindig csak előre, a jövőbe tekintsünk, s tegyünk meg minél többet magunkért, a generációs kapcsolatokat erősítve gyermekeinkért, és legkedvesebbjeinkért, az unokákért. Ahhoz, hogy e munkánk eredményesebb legyen, bekapcsolódtunk a Civil Összefogás Fórum munkájába, vállaltuk a nyugdíjas-kerekasztal vezetését. Ezzel egy nagyobb család tevékeny tagjai lettünk.
A civil társadalomnak is ugyanúgy szüksége van a nemzetközi kapcsolatokra, mint a MÁV és a GySEV ZRt-nek. A vasúti szolgálati éveinkben szerzett, kiépített szolgálati és emberi kapcsolatainkat átörökítjük, kamatoztatjuk civil körökben, nyugdíjas korunkban is.
Így nem véletlen, hogy alapító tagja lettünk a kárpát-medencei Civil Együttműködési Tanácskozásnak. Ezen belül az egyházi kapcsolatokat, civil kapcsolatokat, családsegítést és szociális tevékenységet felölelő munkabizottság tagjaként a civil kapcsolatok albizottságának irányítását kaptuk meg.
 
A több mint másfél évtizede tartó eredményes civil érdekérvényesítő tevékenységünk alapján a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Dr. Navracsics Tibor stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségével. Ezzel szerepet kaptunk és vállaltunk a civil szervezeteket érintő jogszabályok előkészítésében.
 
Civil együttműködési megállapodást kötöttünk a „Nők a Magyar Nemzetért Egyesülettel”, melynek céljáról dr. Pethő Annamária elnök asszony már előttem beszélt.
 
Az öt és tíz évvel ezelőtt önkormányzatokkal kötött megállapodások értékelését elkezdtük, és a megállapodásokat aktuális feladatokkal kiegészítve meghosszabbítjuk.
 
Aktív vasutasként a vasút jelentett mindent úgy egészségügyi, szociális, mint sok más vonatkozásban, ámde nyugdíjasként kikerültünk ebből a közegből, és egyre nagyobb kötődéssel, több szálon kerülünk kapcsolatba a helyi önkormányzatokkal, továbbá a megújuló államigazgatás szülte kormányhivatalokkal.
 
Végezetül zárszóként hangsúlyozom: a lehető legnagyobb mértékben meg kell őriznünk a testi és szellemi frissességünket, vagyis a szív és a lélek fiatalságát. Mindig nyitottnak kell lennünk a gondolatok, a felfedezések, a találkozások és a megújulások előtt.
 
Ehhez kívánok minden jelenlévőnek jó egészséget, tiszteletet, szeretetet és kellemes nyaralást.