Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mezőtúr 2016. július 23. Anna Bál.

2016.07.26

Mezőtúr 2016. július 23. Anna Bál.

Nyár van, így július 26-a táján Anna napján. Meleg van, elbágyadunk, de szellemünk és lelkünk működik. Viktor  Hugó 1860- ban  azt írta: „ Hiszek Istenben és hiszek a lélekben.”

Én örvendő kíváncsisággal tekintek azon pillanat elé, amikor szemtől szembe találom magam a tisztelettel, a megértéssel, a szeretettel, no meg a reménnyel.

Szemtől  szembe nézve, kiállva egy közösség elé, mindig határozottabban jelenik meg a mondanivaló, zengzetesebbek, maradandóbbak az  elhangzottak. A szó, a gondolat, így juthat el mélyebben az emberi szívekbe, kaphat helyet gondolatainkban

Ma ide Mezőtúrra Anna bálra jöttünk össze !

Az első Anna Bált 1825-ben Balatonfüreden az úgynevezett Horváth Házban tartotta Horváth Fülöp János, lánya Anna tiszteletére. Anna az első bálon ismerkedett meg, későbbi férjével Kiss Ernővel, aki még később a szabadságharc altábornagyaként egyike volt a tizenhárom Aradi vértanúknak.

Anna jelentése: kegyelem, könyörület, kedvesség.

Mit is lehet mondani a bálról ?

A bál= találkozás.

Miért támogatja a VNYKOSZ itt Mezőtúron az Anna Bált? Mert nincsenek közösségek  találkozások nélkül: nem jöhetnek létre, nem épülhetnek fel, nem erősödhetnek meg. Találkozási alkalom,hogy fehér asztal mellett essen szó a régi szép időkről és arról, hogy merre felé tart a világ, a múltról az ifjúságról, mind arról, ami kellemessé teszi az együttlétet.

Az Anna Bál mindig is összefonódott a magyar történelemmel, mindig is fokmérője volt a honi társadalmi  életnek. A bálhoz mindig szükséges a jókedv s az akarat a páros tánchoz.

Kívánom, hogy legyen jelen itt ma a víg kedély, a mosoly, csillogjanak a szemek az örömtől, járjanak a lábak a zene ritmusára. Mindehhez kívánok a jelenlevőknek jó egészséget a további életükben.

Köszönöm, hogy meghallgattátok ünnepi gondolataimat.

 

                     Horváth László a Szövetség elnöke