Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klubvezetőinek és tisztségviselőinek továbbképző tábort szervezett Kápolnásnyéken a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége

2018.12.03

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége (VNYKOSZ) minden évben meghívja a klubok vezetőit és tisztségviselőit, hogy előadások, konzultációk, közös tevékenységek, beszélgetések során összegezzék a mögöttük hagyott év munkáját, tovább képezzék magukat, együtt szórakozzanak, ismerjék meg az aktuális problémákat, közösen gondolkodjanak a VNYKOSZ feladatairól, jövőbeni elképzelésekről, terveiről.

Ebben az évben is – immáron kilencedik alkalommal – Kápolnásnyéken, a Hotel Holdfény adott otthont az ország 48 tagklubjából érkezett 84 fő meghívottnak 2018. november 13. és 16. között. A továbbképző tábor létrejöttét – a VNYKOSZ országos pályázatokon nyert pénzösszegeinek felhasználásán túl  – a MÁV Zrt. is kiemelten támogatta, és a résztvevők is hozzájárultak a költségekhez. Az érkezőket – a bőséges ebéd elfogyasztása után Molnár Géza elnök köszöntötte.dscf4206.jpg A négy nap programjának ismertetése után Szentes Bíró Ferenc elnök-helyettes közös gondolkodásra invitálta a hallgatóságot az időszerű kommunikációs – és protokollszabályokról, majd Sziklai István ének-és zenetanár tartott értékes előadást – zenei betétekkel is megtűzdelve – Beethoven életéről, martonvásári és magyarországi kapcsolatairól. Vacsora után a másnapi kirándulás részleteiről kaptak tájékoztatást a táborozók, az est további részében az elmúlt év legfontosabb eseményeiről tekinthettek meg zenés fotóválogatást. A második nap és az utána következő minden reggel – Glasza Jenőné, Ildikó vezetésével – frissítő, reggeli tornával indult, majd a reggeli után ülésezett a VNYKOSZ elnöksége és választmánya,dscf4241.jpg ezt követően tartotta meg közgyűlését a Klubszövetség. A küldöttek szavaztak az alapszabály módosításáról, majd a 2018/19-es költségvetés számszerű adatait és szóbeli kiegészítését hagyták jóvá. Ebéd után autóbuszos kirándulást tettek a közeli Martonvásárra, ahol a Szent Anna templomot, a Beethoven múzeumot, a Babamúzeumot látogatták meg idegenvezető kíséretével, majd nagyot sétáltak a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában, ahol egy hatalmas tölgyfánál elkészült az ikonikus csoportkép is. dscf4274.jpg Hagyományos esti programként – „Kulturális műsor magunknak – magunkról” címmel – a résztvevő klubok tagjai, verssel, prózával, dallal, humoros jelenetekkel mutatták be sokszínű tevékenységük gyöngyszemeit, Rusziné Mucha Anna, a Kulturális Munkabizottság vezetőjének szerkesztésében és avatott konferálásával.

A harmadik napon kedves vendéget köszönthettek a résztvevők Dr. Nemeskéri – Kutlán Endre a MÁV Zrt. jogi igazgatója látogatta meg a tábort, aki nem jött üres kézzel. Az Idősek Világnapja alkalmából – az elhangzott rövid köszöntő után – elnök-vezérigazgatói dicséretben részesítette Sarusi Kiss Mihályt a Csongrádi Kertbarát Klub tagját. Az ezt követő előadásában tájékoztatást adott a MÁV Zrt. munkaerőhelyzetéről, a létszámutánpótlás kihívásairól, a toborzás filmes mozzanatairól, történéseiről, majd a feltett kérdésekre is válaszolt. dscf4354.jpg

A délutáni két előadáson előbb Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsa (IT) tagja adott tájékoztatást a kormány családpolitikájáról, támogatásokról, az idős ügy és a nyugdíjbiztosítás aktualitásairól, majd Dr. Blaskovich Erzsébet geriáter, – aki szintén tagja az IT-nak –  mondta el a legfontosabb tudnivalókat az idősödő emberek betegségeiről és a helyes életmód, életvitel kérdéseiről. A vacsora után az Idősek Világnapja alkalmából zenés estet tartottak a táborlakók: Suha László zenéjére táncoltak, énekeltek, vigadtak a program résztvevői. Az utolsó napra is jutott meglepetés: Meláth Attila  baptista lelkész nagy sikerű előadása hangzott el nyugdíjas életünk,  generációs kapcsolataink milyenségéről, a hit, remény és a szeretet, megvalósulásáról  mindennapi életünkben. Jutott idő az utolsó napon is a klubok javaslatainak, legfontosabb rendezvényeinek, hasznosítható ötleteinek közzétételére, az aktuális feladatok megbeszélése, a VNYKOSZ és a nyugdíjas klubok 2019. évi rendezvényterveinek, pályázatainak, a legfontosabb pályázati szempontok, és a kiemelt programok ismertetésére is. Elvi határozatban fogadták el a résztvevők, hogy a hagyományos háromgenerációs találkozót jövőre Szentendrén szervezzük meg. Borsi Sándorné elnök-helyettes tájékoztatta a klubvezetőket a 2018. év lezárásához szükséges beszámolók, statisztikák elkészítésének formai-és tartalmi kívánalmairól, de határidejéről is. Már csak az elnöki zárszó és az elmaradhatatlan kedves búcsúszó, no meg egy kis meglepetés-csomag kiosztása maradt a program végére. Kellemes utat, békés ünnepet, sikeres klubmunkát, biztonságos hazatérést, jó egészséget kívántak egymásnak – a szervezőmunkában, a továbbképzés programjának kialakításában oroszlánrészt vállaló Borsi Sándorné elnök-helyettes és Terbe Józsefné, Természetjáró Munkabizottság vezetője által – kiválóan összeállított és sok felhasználható ismeretet nyújtó találkozó végeztével az elnökség, a választmány tagjai és a tábor résztvevői. 

Szentes Bíró Ferenc

Szeged