Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Háromgenerációs kirándulás Esztergomba és a Dunakanyarba

2016.06.14

 A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége (VNYKOSZ) egész napos programot szervezett az ország 34 klubjából érkezett közel 350 klubtagnak és meghívott vendégeknek 2016. június 11-én a Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezeti Kollégiuma és a MÁV Zrt. támogatásával.  A kiváló kirándulóidőben a Budapestre vonattal érkezőket a Nyugati pályaudvarról két csoportban indította el a – VNYKOSZ elnökségéből és választmányából kialakított – nagyszerű szervező gárda, akiket Horváth László a VNYKOSZ elnöke és Borsi Sándorné elnökhelyettes asszony hosszú és eredményes munka után sikeresen készített fel a percre kidolgozott óriási program lebonyolítására. Az Esztergomba tartó csoportok már a vonaton étkezési csomagot kaptak, amelyben minden finomságot – almát, süteményt, szendvicseket, friss ásványvizet – megtaláltak ami az út során fontosnak is bizonyult. A csoportok egy-egy csoportvezető „zászlaja” alatt szálltak ki a vonatokból, ahol „szárazföldi” kisvonatok várták a kirándulókat és szállították fel a várost átszelve a Bazilika elé.

Az unokák-szülők-nagyszülők alkotta 20-25 fős csoportok szakképzett idegenvezetők segítségével ismerkedhettek meg Esztergom történetével, I. István születési helyével, a magyar katolicizmus egyházi székhelyével. A feltárt és most is kutatott királyi vár és a hozzá csatolt épületek sorát bemutató séta megidézte a X-XVI század történelmét, kiemelkedő egyházi és világi személyiségeit is. A kiránduló csapat rövid látogatást tett az ország legnagyobb templomában, az 1856-ban felszentelt Esztergomi Bazilikában is. A séta során jutott idő a vár Dunára néző oldalfala mellől gyönyörködni a csodás panorámában  is. Már jól elmúlt dél is, amikor rövid pihenő után leereszkedett a „csapat” a várból macskalépcsőnek elnevezett keskeny lépcsősoron a hajókikötőhöz. Nagyi, ugye ide még visszajövünk, mert ez nagyon szép! – kiabálta a meredek lépcső aljára érve az egyik kis unoka, pedig még sok-sok érdekesség várta az utazás hátrelévő részében. Közben végigsétálhattak a történelmi emlékek között, megcsodálhatták az ódon belváros műemlékeit, palotáit, a méltán híres kiállításoknak otthont adó épületeket.

Mire lesétált mindenki a hajóállomásra – közben egy-egy finom fagyi is az unokák kezébe került – már a kikötőben várta a kirándulókat az erre az alkalomra megrendelt hajó-különjárat. A Sződliget motoros délután két óra után futott ki a kikötőből, hogy egy közel négy órás  „vízi-séta” során bemutassa a Duna minden szépségét: várakat, kikötőket, városokat, madarakat, szebbnél-szebb partszakaszokat, integető hajósokat. Ám a sétahajó fedélzetén sem unatkozhatott senki. Az öt fős felnőtt csapatok hat oldalas tesztlapon próbálhatták ki tudásukat a térség kulturális, történelmi, földrajzi és általános ismereteiből, de szerepelhettek versekkel, dalokkal, mesékkel az unokák is. Az eredményes szereplésért a kicsinyek édességet, a felnőttek oklevelet és ajándékcsomagot vehettek át Horváth László elnöktől. Az igazán fogós kérdésekből összeállított tesztlapokat Kelemen Béla titkárságvezetővel – Művészeti Akadémia –,  „javította ki” és értékelte, majd megszületett a végeredmény is. Győzött a szajoli csapat, majd Lőkösháza és harmadikként a Mezőtúri Olvasókör oldotta meg legjobban a feladatokat. Maradt még idő arra is, hogy a felnőttek is szórakoztassák az utazókat néhány szép verssel, énekkel, prózával.

Már látták a Dunáról Parlament épületét, amikor elbúcsúzott a kirándulóktól a szervezők és az elnökség nevében Horváth László, a VNYKOSZ elnöke.  Eredményesnek és jónak értékelve a napot, megköszönte a résztvevők fegyelmezett viselkedését, kitartó érdeklődését – jó utat sikeres hazatérést és jó egészséget kívánt minden klubtagnak, valamennyi idős társának.  Volt mit feleleveníteni a hazaúton az apróságoknak, de mesélni való is az otthoniaknak, hazánk egyik legszebb kirándulóhelyéről a lelkeket emelő kirándulásról, a sokszínű programról, a szeretetteljes összetartozás  erejéről.

Szentes Bíró Ferenc

VNYKOSZ, Munkabizottsági tag

Szeged

KÉPGALÉRIA KLIKK IDE:

http://goo.gl/photos/HHv6CfPKmsi7ewHs5