Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gyalogló Idősklubok I. Találkozója Budapesten.

2018.04.05

A Gyalogló Idősklubok I. Találkozója Budapesten.

 

„A sport a test útján nyitja meg a lelket” (Szent-Györgyi Albert)

A Danubius Hotel Flamenco adott otthont 2018. március 29-én annak a 450 fős rendezvénynek, amelyre meghívást kapott – élükön a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klubbal tagjaival – Vasutas Nyugdíjas Klubok Szövetségének (VNYKOSZ) 30 fős küldöttsége is.

 

Az ország minden részéről érkező vendégeket a regisztráció után ízletes büféreggeli várta a találkozó megkezdése előtt, majd egy kis ízléses hátizsákban útmutatót, programot, apró ajándékot is kaptak a résztvevők. dscf2468.jpgAz Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) államtitkára Novák Katalin, – az Országos Gyalogló Idősklub Hálózat fővédnöke – nyitotta meg az országos találkozót, amely az időskorúak rendszeres testedzésének, testmozgásának elősegítésére létrehozott országos hálózat eddigi működési tapasztalatait, a továbblépés lehetőségét vitatta meg.

dscf2497.jpgMonspart Sarolta, a tájékozódási futás egykori világbajnoknője, a program kidolgozója, az Idősek Tanácsának tagja, mesteredző szívhez szóló és sok humorral fűszerezett előadásban vázolta fel az eddigi tapasztalatokat, a 100-nál is több már működő klub eredményeit. Dr. Beneda Attila az EMMI helyettes államtitkára az orvos szemével is láttatta – a Családok Éve keretein belül szervezett programon – az időskori testmozgás fontosságát, majd Kautzky Armand, Jászai-díjas színművész ecsetelte – megtoldva előadását egy gyönyörű Ady-verssel – az aktív élet jelentőségét az időskorúaknál. A gyaloglóklubok működéséről és az eddigi tapasztalatokról Thürmerné Szeremi Ilona a solti klub vezetője adott tájékoztatást, majd Nyemcsok Béla és felesége beszélt arról, hogy miért jó gyaloglóklub tagjának lenni. A beszélgetés részese volt Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga képviselője is, aki sok hasznos információval látta el a találkozó résztvevőit az alattomos betegség elkerülése érdekében elvégzendő testmozgás életmentő jelentőségéről.

A délelőtti program végeztével finom és egészséges büféebéddel készültek fel a találkozó résztvevői a Feneketlen – tó körüli közös gyaloglásra. A rövid kb. 1 km-es séta előtt Monspart Sarolta szervezett „bemelegítést”, majd – a szemerkélő eső ellenére, sőt dacára – jó kedvvel, vidáman sétáltak egyet az időskorúak a jó levegőjű parkban, a tó körül.

dscf2506.jpgA találkozón – a téma fontossága és a tapasztalatok megszerzése, a kapcsolatrendszer kiszélesítése érdekében – jelen volt Molnár Géza, a VNYKOSZ elnöke és két helyettese is, de az elnökségi tagok közül is többen megjelentek. Teleírt jegyzettömbbel, sok-sok értékes információval térhettek haza nyugdíjas klubszervezeteikbe a VNYKOSZ klubvezetői, meghívott tagjai is, hiszen első kézből kaphattak információt az idősek egészségügyi helyzetéről, és biztatást egészségmegőrző programjaik támogatásának folyamatosságáról. Lesz miről beszélni és tájékoztatást adni a klubok tagjainak!

 

Szentes Bíró Ferenc

Szeged